Tiramisu z zieloną herbatą

Tiramisu w herbacianym zielonym wydaniu. Jest proste w przygotowaniu, zachwyca smakiem oraz wyglądem.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
  • 2 łyżeczki japońskiej herbaty w proszku (Matcha) + do posypania wierzchu
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • szczypta skórki startej z grejpfruta lub pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 8 podłużnych biszkoptów

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy kawę i wlewamy do miski. Śmietankę Łaciatą lekko podgrzewamy i mieszamy z herbatą oraz skórką z pomarańczy. Wymieszaną śmietankę Łaciatą odstawiamy na bok.



Krok 2

W misce ubijamy żółtka z cukrem przez około 8 minut.



Krok 3

Serek mascarpone miksujemy, następnie powoli dodajemy masę z żółtek i śmietankę Łaciatą z herbatą.



Krok 4

Biszkopty dzielimy na pół i moczymy w kawie kilka sekund, układamy je naprzemienne z kremem. Gotowe pucharki posypujemy zieloną herbatą (używamy sitka) i odstawiamy do lodówki na 5 godziny. Możemy przed podaniem udekorować kwiatami jadalnymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.