Quiche z ziemniaczanym spodem

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • spod:
  • 2 średnie ziemniaki, starte na grubej tarce (okolo 3 szklanki)
  • 3 lyzki oleju
  • sol i pieprz, do smaku
  • nadzienie:
  • 3/4 szklanki ugotowanego czy smażonego kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka startego sera cheddar (100g)
  • 1/2 cebuli, podsmażonej
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciata 30%
  • 2 jajka
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Starte ziemniaki wymieszac z olejem, lekko przysmaczyc sola i pieprzem. Okragla forme na quiche (23cm srednicy) wymarowac maslem i wylepic mieszanka ziemniaczana.



Krok 2

Podpiec w temperaturze 225ºC przez okolo 15 minut, az zacznie sie rumienic.
Wyjac z pieca, posypac serem, pokrojonym miesem i cebula.



Krok 3

Jajka lekko ubic i wymieszac z mlekiem i smietanka, przyprawic sola i pieprzem i wlac na ser i mieso. Posypac posiekana pietruszka i piec przez okolo 30 minut, az wierzch jest lekko zrumieniony. Wystudzic przez 5 minut przed krojeniem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.