Quiche z ziemniaczanym spodem

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • Spód:
  • 2 średnie ziemniaki, starte na grubej tarce
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz, do smaku
  • Nadzienie:
  • 3/4 szklanki ugotowanego lub smażonego kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 50 g startego sera Jantar Mlekpol
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate
  • 1/2 szklanki Dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chili typu crème fraiche
  • 2 jajka
  • liście świeżej bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Starte ziemniaki wymieszaj z olejem, lekko dopraw sola i pieprzem. Okrągłą formę (ok. 23 cm średnicy) wysmaruj cienko masłem i przełóż masę ziemniaczaną.



Krok 2

Wstaw formę do rozgrzanego do 220 ºC piekarnika i piecz przez około 15 minut, aż się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, posyp serem, dodaj pokrojone mięso i cebulę.



Krok 3

Jajka lekko rozbij widelcem i wymieszaj z mlekiem i dipem śmietanowym. Przelej na ser i mięso. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, aż wierzch się zarumieni. Gotowe quiche wyjmij z piekarnika o odstaw na 10 minut do przestudzenia. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.