Racuchy drożdżowe z jabłkami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 1⅓ szkl. mleka Łaciate
  • 1 szt. jajka
  • 30 g drożdży świeżych

Dodatkowo:

  • 3 szt. jabłek
  • Cukier puder do posypania
  • Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Ciasto

Do miski pokruszyć drożdże, dodać połowę ciepłego mleka, łyżkę mąki, jajko , szczyptę soli i cukier, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.




Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.




Następnie do ciasta dodać resztę mleka, mąkę i jabłka, dobrze wymieszać robotem. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste ( jeśli jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste , trochę mleka ). Odstawić jeszcze na 10 minut.




Tłuszcz rozgrzać , ale nie za mocno, kłaść łyżką ciasto na patelnię, za każdym razem moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, aby ciasto nie kleiło się do łyżki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.