Danie: Podwieczorek
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do miski pokruszyć drożdże, dodać połowę ciepłego mleka, łyżkę mąki, jajko , szczyptę soli i cukier, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.
Następnie do ciasta dodać resztę mleka, mąkę i jabłka, dobrze wymieszać robotem. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste ( jeśli jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste , trochę mleka ). Odstawić jeszcze na 10 minut.
Tłuszcz rozgrzać , ale nie za mocno, kłaść łyżką ciasto na patelnię, za każdym razem moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, aby ciasto nie kleiło się do łyżki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.
Dodaj komentarz