Racuchy waniliowo-kokosowe z gruszkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 ml zsiadłego mleka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • ½ szkl. mąki kokosowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z ziarenkami wanilii
  • ⅔ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 gruszki
  • Sól
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać.



Krok 2

Do miski wlać zsiadłe mleko i mleczko kokosowe, dodać odrobinę soli, żółtko, sodę, miód i cukier z ziarenkami wanilii, zamieszać.



Krok 3

Następnie wsypać przesiane mąki i posiekane gruszki, niezbyt dokładnie wymieszać.



Krok 4

Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając.



Krok 5

Na rozgrzaną oliwę łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki osączyć na papierowym ręczniku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.