Racuchy z gruszkami i daktylami

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2-3 gruszki
  • 5 dag daktyli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru z wanilią, połączyć z ciepłą wodą i łyżką mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.





Krok 2

Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru z wanilią, sól, kefir i jajko, niedokładnie wymieszać.





Krok 3

Następnie połączyć z wyrośniętym rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu na około pół godziny.





Krok 4

Do wyrośniętego ciasta wsypać pokrojone daktyle i obrane, posiekane gruszki, delikatnie wymieszać.





Krok 5

Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.