Wyciskane ciasteczka

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g masła Łaciate
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Tłuszcz do formy

Dodatkowo :

  • Marmolada

Przygotowanie

Ciasto

Do miski wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki z żółtkami i oliwą, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być mięciutkie. Blachę wysmarować tłuszczem, nakładać ciasto do maszynki , przyłożyć pistolet do blachy, wyciskać ciasteczka. W każdy środek ciasteczka nałożyć za pomocą szprycy marmoladę. Nagrzać piekarnik do 175°C, piec ok. 10-12 minut. Delikatnie zdejmować gorące ciasteczka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.