Racuchy z mąki razowej

Autor:

Śnieżynka

Maślankę wlać do miski, dodać żółtko, sodę oczyszczoną, cukier z wanilią, cukier, sól i zamieszać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać lub zetrzeć na grubej tarce. Do maślanki dodać 2 łyżki oliwy, wsypać mąkę, posiekane jabłka, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. maślanki
  • 2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • 3-4 jabłka
  • ½ łyżeczki soli
  • Oliwa
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Maślankę wlać do miski, dodać żółtko, sodę oczyszczoną, cukier z wanilią, cukier, sól i zamieszać.



Krok 2

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać lub zetrzeć na grubej tarce.



Krok 3

Do maślanki dodać 2 łyżki oliwy, wsypać mąkę, posiekane jabłka, wymieszać.



Krok 4

Na rozgrzaną patelnię z oliwą łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.