Kaszę bulgur gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w sporą kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez kilka minut, aż cebula się zeszli. Następnie zdejmujemy ją z rondla. W międzyczasie kroimy warzywa - paprykę oraz bakłażana w kostkę, cukinię w ćwierćplasterki. Dodajemy 2 łyżki oleju do rondla i wrzucamy warzywa. Posypujemy przyprawami, mieszamy i podsmażamy je przez około 7 minut, często mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę mieszamy i doprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Aby wzmocnić swoją odporność i zadbać o zdrowie, warto jeść posiłki bogate w warzywa. Takim daniem jest ratatuj z kaszą bulgur. To smaczne, lekkie i zdrowe wegetariańskie danie.
Dodaj komentarz