Ratatouille (ratatuj) z kaszą bulgur

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

wszystkie składniki:

  • 1 bakłażan (400 gram),
  • 1 cukinia (370 gram),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 100 gram kaszy bulgur,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę bulgur gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w sporą kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez kilka minut, aż cebula się zeszli. Następnie zdejmujemy ją z rondla. W międzyczasie kroimy warzywa - paprykę oraz bakłażana w kostkę, cukinię w ćwierćplasterki. Dodajemy 2 łyżki oleju do rondla i wrzucamy warzywa. Posypujemy przyprawami, mieszamy i podsmażamy je przez około 7 minut, często mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę mieszamy i doprawiamy danie do smaku świeżo zmielonym pieprzem.



Wskazówki

Aby wzmocnić swoją odporność i zadbać o zdrowie, warto jeść posiłki bogate w warzywa. Takim daniem jest ratatuj z kaszą bulgur. To smaczne, lekkie i zdrowe wegetariańskie danie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.