Pyszne rogale z budyniem, które idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły lub pracy.
Danie: Podwieczorek
Osób: 30
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Mąkę siekamy nożem z margaryną i smalcem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno jajko i oba żółtka. Dodajemy maślankę i wszystko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła. Kroimy na trójkąty.
W garnku gotujemy budyń na mleku. Odstawiamy do wystygnięcia.
Na brzeg każdego trójkąta nakładamy gesty budyń i zwijamy tak, aby uzyskać kształt rogala. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem.
Pieczemy 20 minut. Rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz