Rogaliki z puddingiem waniliowym

Pyszne rogale z budyniem, które idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły lub pracy.

Danie: Podwieczorek

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 80g masła
  • 80g smalcu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek maślanki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem różany
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 ml mleka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.



Krok 2

Mąkę siekamy nożem z margaryną i smalcem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno jajko i oba żółtka. Dodajemy maślankę i wszystko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła. Kroimy na trójkąty.



Krok 3

W garnku gotujemy budyń na mleku. Odstawiamy do wystygnięcia.



Krok 4

Na brzeg każdego trójkąta nakładamy gesty budyń i zwijamy tak, aby uzyskać kształt rogala. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem.



Krok 5

Pieczemy 20 minut. Rogaliki posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.