Rogaliki z marmoladą i cukrem

Autor:

Śnieżynka

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, połączyć ze śmietaną, Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać aromat, sól śmietanę z drożdżami dokładnie wyrobić na jednolitą masę, schłodzić. Następnie rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy trójkąt włożyć porcję marmolady i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.

Danie: Podwieczorek

Osób: 7

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 7

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. śmietany Łaciata 30%
  • 25 dag masła Łaciate
  • 4-5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 dag marmolady
  • 5 łyżek cukru kryształu

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, połączyć ze śmietaną.



Krok 2

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać aromat, sól, śmietanę z drożdżami i dokładnie wyrobić na jednolitą masę, schłodzić.



Krok 3

Następnie rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy trójkąt włożyć porcję marmolady i zwijać formując rogaliki.



Krok 4

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.