Risotto z brokułami i śmietanką

Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Wszystko dzięki zawartości witamin i składników mineralnych. Risotto z brokułami i śmietanką to zdrowe danie, polecane również dla dzieci.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 400 g brokułu
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 ml łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze części i blanszujemy wrzącą wodą.



Krok 2

W wysokiej patelni wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy listka szpinaku i smażymy całość przez 2 minuty. Następnie dodajemy ryż i smażymy kolejną minutę.



Krok 3

Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje, wtedy stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. 5 minut przed końcem dodajemy kawałki brokułu.



Krok 4

Na koniec dodajemy masło i Śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Całość mieszamy



Wskazówki

Jeśli przyrządzamy danie dla dziecka, wino zastępujemy bulionem warzywnym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.