Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Wszystko dzięki zawartości witamin i składników mineralnych. Risotto z brokułami i śmietanką to zdrowe danie, polecane również dla dzieci.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze części i blanszujemy wrzącą wodą.
W wysokiej patelni wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy listka szpinaku i smażymy całość przez 2 minuty. Następnie dodajemy ryż i smażymy kolejną minutę.
Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje, wtedy stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. 5 minut przed końcem dodajemy kawałki brokułu.
Na koniec dodajemy masło i Śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Całość mieszamy
Jeśli przyrządzamy danie dla dziecka, wino zastępujemy bulionem warzywnym.
Dodaj komentarz