Sernik na zimno z pierniczkami

Autor:

Śnieżynka

Ciato:Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając cukier. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać przyprawę do pierników, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy i średnicy 20 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut. Masa serowa: Żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z serkiem. Dodać kilka kropel aromatu i miksując wlewać płynną żelatynę. Masę serową wyłożyć na zimne ciasto, ozdobić pierniczkami, skórką pomarańczową i listkami mięty. Włożyć do lodówki, schłodzić.

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • Szczypta soli

Masa serowa:

  • 40 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • aromat pomarańczowy
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • Pierniczki w czekoladzie
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana
  • Liście mięty
  • Masło Łaciate
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Ciasto
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając cukier. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać przyprawę do pierników, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy i średnicy 20 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 12-15 minut. 

Masa serowa
Żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z serkiem. Dodać kilka kropel aromatu i miksując wlewać płynną żelatynę. Masę serową wyłożyć na zimne ciasto, ozdobić pierniczkami, skórką pomarańczową i listkami mięty. Włożyć do lodówki, schłodzić.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis