Rogaliki z dżemem wiśniowym

Pyszne croissanty z dżemem wiśniowym. To dobry pomysł na przekąskę na drogę. Jeśli lubisz desery z aromatycznymi wiśniami, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Podwieczorek

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Sezam

Danie: Podwieczorek

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • ½ kostki smalcu
  • 40g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • ½ szklanki cukru

Dodatki:

  • dżem wiśniowy
  • ziarno sezamu lub cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.



Krok 2

Podgrzewamy połowę mleka. Wlewamy do wysokiej miski. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz dodajemy kolejno: 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.



Krok 3

W tym czasie jaja ubijamy z reszta cukru na puszystą masę. Rozpuszczamy masło. Wszystkie składniki łączymy na jednolita masę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.



Krok 4

Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 6 trójkątów.
Na każdym umieszczamy łyżkę dżemu wiśniowego. Zawijamy ciasto tak, aby powstał rogalik.
Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, jeśli chcemy, posypujemy sezam i umieszczamy na blasze.



Krok 5

Pieczemy 15 minut.

Rogaliki, których nie posypaliśmy sezamem, możemy posypać cukrem pudrem - według uznania :)

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.