Pyszne roladki wieprzowe duszone w piwie to danie polecane szczególnie dla mężczyzn. Danie proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne. Palce lizać!
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Soja
Mięso dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w poprzek na 10 plastrów. Następnie plastry rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Myjemy pory i kroimy na duże kawałki. Na każdym z przygotowanych wcześniej kawałków mięsa kładziemy 1 plaster boczku, a na nim por. Następnie zawijamy płaty mięsa z dodatkami i tak przygotowane rolady spinamy wykałaczkami.
Każdą z rolad smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie rolady polewamy ½ piwa, i polewamy sosem sojowym. Przyprawiamy zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dusimy jeszcze około 30 minut co jakiś czas roladki polewając pozostałą ilością piwa.
Danie możemy podać np. z ryżem lub kaszą.
Dodaj komentarz