Roladki wieprzowe duszone w piwie

Pyszne roladki wieprzowe duszone w piwie to danie polecane szczególnie dla mężczyzn. Danie proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne. Palce lizać!

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • 2 pory
  • ½ szklanki jasnego piwa
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w poprzek na 10 plastrów. Następnie plastry rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.



Krok 2

Myjemy pory i kroimy na duże kawałki. Na każdym z przygotowanych wcześniej kawałków mięsa kładziemy 1 plaster boczku, a na nim por. Następnie zawijamy płaty mięsa z dodatkami i tak przygotowane rolady spinamy wykałaczkami.



Krok 3

Każdą z rolad smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie rolady polewamy ½ piwa, i polewamy sosem sojowym. Przyprawiamy zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dusimy jeszcze około 30 minut co jakiś czas roladki polewając pozostałą ilością piwa.



Krok 4

Danie możemy podać np. z ryżem lub kaszą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.