Risotto z warzywami. Wersja wegetariańska. Zdrowe i pożywne danie. Idealne na sezon letni. Polecane dla najmłodszych smakoszy!
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Ze śmietanką
Warzywa myjemy. Fasolą szparagową oczyszczamy, cukinię kroimy w mniejsze części. Smażymy 2-3 minuty na rozgrzanym oleju. Groszek odsączamy z płynu. Warzywa wyjmujemy na miseczkę.
W tym samym garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość około 1 minuty.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej oraz masło, aby uzyskać kremową konsystencję. Całość ostrożnie mieszamy.
Gotowe risotto posypujemy świeżą natką pietruszki.
Dodaj komentarz