Dyniowe rurki z orzechowym kremem

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła Łaciate
  • 0,5 szklanki musu z dyni
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

Krem:

  • 5 dag masła Łaciate
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła orzechowego
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany Łaciata 36%
  • Spirytus lub sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zimne masło zetrzeć na grubej tarce, połączyć z mąką. Dodać gęsty mus z dyni, cukier puder, skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy i żółtka, posiekać i zagnieść ciasto.





Krok 2

Następnie rozwałkować i pokroić w 2 cm paski. Paski ciasta zawinąć na foremki do rurek i ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.





Krok 3

Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce śmietany.





Krok 4

Następnie ciągle ucierając dodawać masło orzechowe i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. 2 łyżki płynnej czekolady pozostawić do dekoracji. Krem przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.





Krok 5

Upieczone rurki ostudzić, zsunąć z foremek. Krem przełożyć do szprycy, napełnić rurki, ozdobić płynną czekoladą.





Wskazówki

Rurki można nadziewać dowolnym kremem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.