Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zimne masło zetrzeć na grubej tarce, połączyć z mąką. Dodać gęsty mus z dyni, cukier puder, skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy i żółtka, posiekać i zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować i pokroić w 2 cm paski. Paski ciasta zawinąć na foremki do rurek i ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce śmietany.
Następnie ciągle ucierając dodawać masło orzechowe i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. 2 łyżki płynnej czekolady pozostawić do dekoracji. Krem przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Upieczone rurki ostudzić, zsunąć z foremek. Krem przełożyć do szprycy, napełnić rurki, ozdobić płynną czekoladą.
Rurki można nadziewać dowolnym kremem.
Dodaj komentarz