Risotto z kurkami i śmietanką

Risotto z kurkami i śmietanką idealne na sezon grzybowy. Jesienna potrawa sprawdzi się w roli głównego dania. Dodatek świeżej pietruszki urozmaici danie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g kurek
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 łyżki masła
  • 50 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 100 g ryżu carnaroli
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki Serka Łaciate z Kurkami
  • 100 g sera Jantar

Przygotowanie

Krok 1

Kurki oczyszczamy i dokładnie osuszamy. Odkładamy połowę mniejszych kurek, resztę kroimy w kosteczkę. Bulion gotujemy i cały czas trzymamy na ogniu, aby był gorący.



Krok 2

W garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i dorzucamy pokrojone kurki. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość 2 minuty. Wlewamy wino i odparowujemy.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż gorącym bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 4

W miedzy czasie na 1 łyżce masła podsmażamy przez pół minuty pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy resztę kurek i smażymy mieszając przez około 2 minuty.



Krok 5

Risotto zdejmujemy z ognia dodajemy starty ser Jantar, sól, pieprz, śmietankę Łaciatą i resztę masła. Całość ostrożnie mieszamy.
Możemy dodać również 2 łyżeczki Serka Łaciate z Kurkami dla uzyskania dodatkowej kremowości.



Krok 6

Risotto wykładamy na talerz i dodajemy kurki z patelni.



Wskazówki

Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.