Risotto z kurkami i śmietanką idealne na sezon grzybowy. Jesienna potrawa sprawdzi się w roli głównego dania. Dodatek świeżej pietruszki urozmaici danie.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Kurki oczyszczamy i dokładnie osuszamy. Odkładamy połowę mniejszych kurek, resztę kroimy w kosteczkę. Bulion gotujemy i cały czas trzymamy na ogniu, aby był gorący.
W garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i dorzucamy pokrojone kurki. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość 2 minuty. Wlewamy wino i odparowujemy.
Stopniowo podlewamy ryż gorącym bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.
W miedzy czasie na 1 łyżce masła podsmażamy przez pół minuty pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy resztę kurek i smażymy mieszając przez około 2 minuty.
Risotto zdejmujemy z ognia dodajemy starty ser Jantar, sól, pieprz, śmietankę Łaciatą i resztę masła. Całość ostrożnie mieszamy.
Możemy dodać również 2 łyżeczki Serka Łaciate z Kurkami dla uzyskania dodatkowej kremowości.
Risotto wykładamy na talerz i dodajemy kurki z patelni.
Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką.
Dodaj komentarz