Kotlety z cielęciny z warzywami

Mięso cielęce jest bardzo smacznym i zarazem delikatnym daniem. Dodatek w postaci warzyw nadaje smak potrawie i sprawia, że jest szczególnie zdrowa i bogata w potrzebne organizmowi witaminy. Danie można podawać z pieczywem lub ziemniakami oraz surówką.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg mięsa cielęcego mielonego
  • - 1 jajko
  • - 2 cebule
  • - 1 bułka
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 1 marchewka gotowana
  • - 1 szklanka groszku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 100 g bułki tartej
  • - 3 łyżki smalcu do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę moczymy w wodzie, a następnie odciskamy. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, lekko zarumienioną cebulę, mąkę ziemniaczaną, odsączony groszek oraz pokrojoną w kostkę marchew.



Krok 2

Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszając. Z masy mięsnej tworzymy kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.