Risotto z owocami morza i cytryną

Jeśli jeszcze nie jadłaś risotto z owocami morza to przepis właśnie dla Ciebie. Wbrew pozorom wykonanie nie zajmuje wiele czasu i jest stosunkowo łatwe. Takie danie z pewnością sprawdzi się na kolacji z przyjaciółmi.

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 600 ml wody
  • 120 ml wytrwanego białego wina
  • 200 g mrożonych owoców morza
  • 2 średnie szalotki
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżki śmietanki UHT Łaciata30%
  • 2 czubate łyżki masła Mazurski Smak
  • 1/2 cytryny
  • świeży koperek
  • świeży szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy na patelni oliwę. Kroimy drobno szalotkę oraz wyciskami przez praskę czosnek i wrzucamy na patelnię. Gdy cebulka się zeszkli wsypujemy ryż i chwilę smażymy.



Krok 2

Następnie wlewamy wino. Po jego całkowitym odparowaniu wlewamy porcjami wodę. Ważne aby przed dodaniem kolejnej porcji wody, wcześniejsza została już wchłonięta przez ryż.



Krok 3

Dodajemy rozmrożone owoce morza i gotuje około 5-10 minut. Pamiętajmy, że krewetki muszą zrobić się różowe. To oznacza, że są gotowe do spożycia.



Krok 4

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 2 łyżki śmietanki Łaciatej i masła, aby uzyskać kremową konsystencję. Z połówki cytryny odkrawamy dwa plastry, z pozostałej części wyciskamy sok i polewamy nim risotto. Całość ostrożnie mieszamy



Krok 5

Na gotowe risotto kładziemy dwa plasterki cytryny.



Wskazówki

Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym koperkiem i szczypiorkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.