Risotto z pomidorami i mascarpone

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 175 g ryżu do risotto
  • 400 g puszka pomidorków koktajlowych
  • 600 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 30 g sera Jantar Mlekpol
  • 30 g mascarpone Mlekpol lub serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • ½ małego pęczka bazylii

Przygotowanie

Krok 1

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj cebulę wraz ze szczyptą soli i smaż przez 10 minut, aż zacznie mięknąć i stanie się przezroczysta. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Wsyp ryż i gotuj przez 2 minuty.



Krok 2

Wrzucić pomidory i doprowadź wywar do wrzenia. Dodaj połowę bulionu, gotuj i mieszaj, aż się wchłonie. Dodaj pozostały bulion, chochla po chochli, i gotuj, aż ryż będzie al dente. Ciągle mieszaj przez około 20 minut.



Krok 3

Wymieszaj z serem Jantar, mascarpone lub serkiem śmietankowym i bazylią. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.