Risotto z suszonymi pomidorami i bazylią

Risotto z suszonymi pomidorami i bazylią to proste danie, które skradnie serca. Szybkie w wykonaniu i przystępne cenowo. Idealne w porze lunchu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 4 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażmy na niewielkiej ilości oleju



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut, do momentu, aż uzyskamy konsystencję al dente. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone kawałki suszonych pomidorów.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również śmietankę Łaciatą. Całość mieszamy.



Wskazówki

Danie przed podaniem ozdabiamy listkami bazylii.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.