Risotto z suszonymi pomidorami i bazylią to proste danie, które skradnie serca. Szybkie w wykonaniu i przystępne cenowo. Idealne w porze lunchu.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażmy na niewielkiej ilości oleju
W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut, do momentu, aż uzyskamy konsystencję al dente. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone kawałki suszonych pomidorów.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również śmietankę Łaciatą. Całość mieszamy.
Danie przed podaniem ozdabiamy listkami bazylii.
Dodaj komentarz