Tiramisu

Autor:

Kamil Kotwica

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Wszystkie składniki

  • ok. 2 opakowan biszkoptów podłużnych,
  • 500 g sera mascarpone Mlekpol,
  • 3-4 duże jajka (same żółtka),
  • 5-6 łyżeczek cukru,
  • Śmietanka Łaciata 250ml 36%,
  • 6 łyżek likieru Amaretto (90ml),
  • 350 ml mocnej kawy ,
  • kakao do posypania

Przygotowanie

Krok 1 Przygotowanie ponczu

Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.



Krok 2 Przygotowanie kremu

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone. Śmietankę ubić i wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone. Ja odrobinę zostawiam by cienką warstwę polozyc samej śmietanki na koniec :)



Krok 3 Składanie ciasta :)

Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno bo idą 2 warstwy :) Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. ( Teraz idzie ta cienka warstwa samej ubitej śmietanki ŁACIATE ) Całość oprószyć kakao. Wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki.



Krok 4 Zajadanie się ♥

Smacznego ♥



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.