Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone. Śmietankę ubić i wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone. Ja odrobinę zostawiam by cienką warstwę polozyc samej śmietanki na koniec :)
Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno bo idą 2 warstwy :) Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. ( Teraz idzie ta cienka warstwa samej ubitej śmietanki ŁACIATE ) Całość oprószyć kakao. Wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki.
Smacznego ♥
Dodaj komentarz