Rogaliki drożdżowe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Rogaliki drożdżowe z dżemem

  • 1/2 kg mąki (plus do podsypywania),
  • 1/2 opakowania drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 100 g roztopionego masła Łaciate,
  • szklanka mleka Łaciate 3,2%,
  • nadzienie: dżem np truskawkowy ,
  • cukier puder``

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzewamy dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, jajka, masło, rozczyn.Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Ciasto dzielimy na trzy części , każdą rozwałkowujemy na kształt koła.Kroimy na trójkąty i układamy po porcji nadzienia.Zwijamy rogaliki i układamy na wyłożonej papierem blasze.Smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy w 180 st około 20-25 minut .



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.