Rogaliki Masło Maślane

Autor:

Anna Zera

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru kryształu
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 70 g cukru pudru
  • 300g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 80g masła Łaciate w temperaturze pokojowej
  • 1 op. czekolady mlecznej
  • 1 op. czekolady karmelowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka Łaciate
  • pół łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże, cukier kryształ, 2 łyżeczki mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać i przykryć do momentu, gdy drożdże zaczną pracować, czyli zrobi się rosnąca piana na wierzchu (ok. 10-15 min). Do drugiej miski wsypać cukier puder, 200 g mąki pszennej, jajka, sól a na końcu rozczyn. Składniki połączyć mikserem za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego. Powstałe ciasto rozwałkować na stolnicy, położyć na nim masło i zawinąć jak kopertę tzn. zawijamy na trzy najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Czynność powtórzyć 3 razy wałkując ciasto. Gdy ciasto gotowe ułożyć ciasto w misce oprószonej mąką i odstawić na 1 h by masło zesztywniało. Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy w prostokąt i wyciąć 12 trójkątów na których układamy po dwie kostki czekolady. Zawinąć rogaliki i ułożyć na blaszce w większych odstępach. Piec 12 min w piekarniku z termoobiegiem w temp. 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu przygotować lukier do ozdoby. Do miski wsypać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać je z dwoma łyżkami mleka i pół łyżeczki cytryny. Gotowym lukrem ozdobić gorące wypieki.



Wskazówki

Rogaliki można ozdobić lukrem lub przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, by ładnie błyszczały, a następnie posypać cukrem pudrem.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.