Rogaliki z dżemem różanym

Tradycyjne rogale na kruchym cieście z dżemem różanym. Koniecznie wypróbuj!

Danie: Podwieczorek

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 80 g smalcu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek maślanki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem różany
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.



Krok 2

Mąkę siekamy nożem z margaryną i smalcem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno jajko i oba żółtka. Dodajemy maślankę i wszystko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła. Kroimy na trójkąty.



Krok 3

Na brzeg każdego trójkąta nakładamy dżem różany i zwijamy tak, aby uzyskać kształt rogala. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem.



Krok 4

Pieczemy 20 minut. Posypujemy rogaliki cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.