Tradycyjne rogale na kruchym cieście z dżemem różanym. Koniecznie wypróbuj!
Danie: Podwieczorek
Osób: 30
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Na stolnicy połącz mąkę, masło, smalec i cukier do pieczenia. Posiekaj wszystko dokładnie nożem. Wbij jedno jajko i oba żółtka. Dodaj maślankę i wszystko dokładnie zagnieć.
Ciasto podziel na 3 części, a następnie rozwałkuj na kształt koła. Pokrój je w trójkąty.
Na brzeg każdego trójkąta nałóż dżem różany i zwiń tak, aby uzyskać kształt rogala. Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem.
Piecz 20 minut. Na koniec posyp rogaliki cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz