Rogaliki z dżemem różanym

Tradycyjne rogale na kruchym cieście z dżemem różanym. Koniecznie wypróbuj!

Danie: Podwieczorek

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 80 g masła Łaciate
  • 80 g smalcu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem różany
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.



Krok 2

Na stolnicy połącz mąkę, masło, smalec i cukier do pieczenia. Posiekaj wszystko dokładnie nożem. Wbij jedno jajko i oba żółtka. Dodaj maślankę i wszystko dokładnie zagnieć.



Krok 3

Ciasto podziel na 3 części, a następnie rozwałkuj na kształt koła. Pokrój je w trójkąty.



Krok 4

Na brzeg każdego trójkąta nałóż dżem różany i zwiń tak, aby uzyskać kształt rogala. Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem.



Krok 5

Piecz 20 minut. Na koniec posyp rogaliki cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.