Jesienne ciasto z dynią i jabłkami

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Na ciasto:
  • 80 gram obranej dyni
  • 140 gram obranych jabłek
  • 3 jajka
  • 8 łyżek z czubkiem jogurtu naturalnego
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 20 łyżek z czubkiem mąki
  • 1 łyżka płaska kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka z dużym czubkiem proszku do pieczenia
  • Na polewę czekoladową:
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 łyżki śmietanki 30% Łaciata
  • 100 gram mlecznej czekolady
  • Ponadto:
  • olej - do blaszki
  • bułka tarta - do blaszki

Przygotowanie

Krok 1

Obrane jabłka i dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Dokładamy jogurt naturalny i wybijamy jajka, mieszamy. Dodajemy cukier i mielone orzechy, ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewamy olej, mieszamy. Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 1 i 20 minut. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia. Polewa : masło, śmietankę i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimne ciasto polewamy polewą czekoladową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.