Smaczna, pożywna i ładnie wyglądająca potrawa, która zadowoli niemal każde podniebienie. Gorąco polecam!
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Masło ucieramy z mąką i solą, dodajemy 1 jajko i 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy ciasto i chłodzimy 30 minut. Filet i paprykę kroimy w kostkę, cebulę siekamy, a pieczarki kroimy w plasterki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Mięso smażymy na oleju, dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy jeszcze chwilę, dodajemy paprykę i odsączoną kukurydzę. Doprawiamy przyprawami.
Natłuszczoną formę do tarty wylepiamy ciastem, a następnie przykrywamy pergaminem i wykładamy surową fasolą. Pieczemy 15 minut. Usuwamy fasolę i pergamin. Pieczemy jeszcze 5 minut.
Po wyjęciu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Następnie wykładamy tarte nadzieniem, posypujemy startym serem i zalewamy 2 roztrzepanymi jajkami ze śmietanką Łaciatą i solą. Ponownie wstawiamy piekarnika. Pieczemy do momentu zarumienienia się sera.
Dodaj komentarz