Tarta z kurczakiem

Smaczna, pożywna i ładnie wyglądająca potrawa, która zadowoli niemal każde podniebienie. Gorąco polecam!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 3 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 200 g żółtego sera
  • 3/4 szklanki śmietanki Łaciatej 30 %
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 50 g surowej fasoli do wyłożenia formy
  • 2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie

Krok 1

Masło ucieramy z mąką i solą, dodajemy 1 jajko i 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy ciasto i chłodzimy 30 minut. Filet i paprykę kroimy w kostkę, cebulę siekamy, a pieczarki kroimy w plasterki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.



Krok 2

Mięso smażymy na oleju, dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy jeszcze chwilę, dodajemy paprykę i odsączoną kukurydzę. Doprawiamy przyprawami.



Krok 3

Natłuszczoną formę do tarty wylepiamy ciastem, a następnie przykrywamy pergaminem i wykładamy surową fasolą. Pieczemy 15 minut. Usuwamy fasolę i pergamin. Pieczemy jeszcze 5 minut.



Krok 4

Po wyjęciu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Następnie wykładamy tarte nadzieniem, posypujemy startym serem i zalewamy 2 roztrzepanymi jajkami ze śmietanką Łaciatą i solą. Ponownie wstawiamy piekarnika. Pieczemy do momentu zarumienienia się sera.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.