Tort na Komunię Św.

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki Łaciata 36 %
  • 2 opak. zagęstnika do śmietanki
  • 3 łyżki cukru pudru

Na masę maślaną (do obłożenia tortu):

  • 1 kostka masła Łaciate
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 170 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwini
  • 700 g masy cukrowej
  • 1 opłatek cukrowy

Poncz:

  • 150 ml wody przegotowanej
  • Sok z cytryny
  • Cukier puder

Przygotowanie


Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając na koniec dodać olej, wymieszać. Wsypać mąkę, ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem (tylko samo dno) tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 175°C, do tzw. do suchego patyczka.





Krem śmietanowy

Mocno schłodzoną śmietankę Łaciata, ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać.



Masa maślana :

Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać. Odłożyć 1 łyżkę masy maślanej do opłatka.



Poncz :

Wodę połączyć z cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać. Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć na sicie, pokroić w kostkę.



Przełożenie tortu :

Tort przekroić na 3 placki. Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, posypać pokrojonymi brzoskwiniami. Tak samo postąpić z drugim krążkiem i przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować masą maślaną, odstawić tort, najlepiej na całą noc do lodówki.




Masę cukrową dobrze wyrobić, rozwałkować, obłożyć nią tort, nadmiar masy ściąć. Z pozostałej masy wyciąć pasek i nakleić na dół tortu, za pomocą pędzelka z wodą. Wyciąć z masy kwiatki i napis, pozostawić resztę okrągłego opłatka ze zdjęciem. Płatek na torcie z kwiatkami i napisem nakleić za pomocą masy maślanej, lekko docisnąć.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.