Rogaliki z marmoladą różaną

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 150 ml purée z marchewki
  • 120 ml letniego mleka Łaciate
  • 3 żółtka
  • 5 dag masła Łaciate roztopionego i przestudzonego
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 dag drożdży świeżych
  • 0,5 laski wanilii
  • 0,3 łyżeczki soli
  • 20 dag marmolady
  • 3 łyżki konfitury z płatków róży
  • Cukier puder

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mleka Łaciate
  • 1 jajko całe

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże z 1 łyżką cukru, mlekiem i 2 łyżkami mąki wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.





Krok 2

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, cukier, żółtka, sól i purée z marchewki, wyrabiać około 8-10 minut.





Krok 3

Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez 5-7 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 60-70 minut.





Krok 4

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Radełkiem pokroić w prostokąty, naciąć tak, aby powstał grzebyk. Ułożyć porcję marmolady wymieszaną z konfiturą różaną.





Krok 5

Zawinąć marmoladę ciastem złączeniem do spodu, rogaliki ułożyć w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.





Krok 6

Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor. Około 12-15 minut.





Wskazówki

W taki sam sposób można przygotować rogaliki z masą makową.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.