Rolada biszkoptpwa z kremem i jagodami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 4 spore wiejskie jajka,
  • - 1/2 szklanki cukru,
  • - 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka lesnych jagód,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • - 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Łaciate ,
  • - 2 łyżeczki cukru pudru,
  • ,
  • oraz cukier puder do oprószenia rolady

Przygotowanie

Krok 1

1.Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, ostawiamy do stężenia. 2. Białka oddzielamy od zółtek. W misce ubijamy białka, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Gdy masa jest już gotowa dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną a na koncu proszek do pieczenia , mieszamy. 3. Formę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę ale zostawiamy wolne brzegi i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 10 minut. Ciepły biszkopt układamy na czystą ściereczkę (dołem do góry), odrywamy papier do pieczenia i zawijamy biszkopt razem ze ściereczką, aby uformowała nam się ładna rolada. Odstawiamy do przestygnięcia. 4. . W misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Na biszkopt nakładamy bitą śmietanę, rozprowadzamy gdzieniegdzie jagody następnie układamy na brzegu wycięte z galaretki pasy w rzedzie , bez odstępów. Zawijamy roladę i schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem , smacznego



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.