1.Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, ostawiamy do stężenia. 2. Białka oddzielamy od zółtek. W misce ubijamy białka, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Gdy masa jest już gotowa dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną a na koncu proszek do pieczenia , mieszamy. 3. Formę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę ale zostawiamy wolne brzegi i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 10 minut. Ciepły biszkopt układamy na czystą ściereczkę (dołem do góry), odrywamy papier do pieczenia i zawijamy biszkopt razem ze ściereczką, aby uformowała nam się ładna rolada. Odstawiamy do przestygnięcia. 4. . W misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Na biszkopt nakładamy bitą śmietanę, rozprowadzamy gdzieniegdzie jagody następnie układamy na brzegu wycięte z galaretki pasy w rzedzie , bez odstępów. Zawijamy roladę i schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem , smacznego
Dodaj komentarz