Rolada jabłkowa

Autor:

Monika Och

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier z cukrem waniliowym. Następnie żółtka, mąkę i oliwę, wymieszać aż składniki się połączą. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej bułką tartą rozłożyć blisko siebie kawałki jabłek . Posypać cynamonem i bułką tartą. Na jabłka wylać ciasto biszkoptowe. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na drugą stronę, zdjąć papier do pieczenia. Zwinąć roladę jabłkami do środka i zostawić do ostygnie. Posypać cukrem pudrem.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 7 jajek
  • 100 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • 700 g jabłek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Cynamon

Przygotowanie

Krok 1

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier z cukrem waniliowym. Następnie żółtka, mąkę i oliwę wymieszać, aż składniki się połączą.



Krok 2

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej bułką tartą rozłożyć blisko siebie kawałki jabłek . Posypać cynamonem i bułką tartą.



Krok 3

Na jabłka wylać ciasto biszkoptowe.



Krok 4

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15 minut.



Krok 5

Wyjąć z piekarnika, przełożyć na drugą stronę, zdjąć papier do pieczenia. Zwinąć roladę jabłkami do środka i zostawić do ostygnie.



Krok 6

Posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.