Krewetki umyj, oczyść i obierz. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry. Pomidory pokrój w kostkę. Chili pokrój drobno. Kolendrę posiekaj.
Przygotuj marynatę do krewetek. W misce połącz jogurt, chili, kurkumę, kolendrę w proszku i sól. Dokładnie wymieszaj.
Do krewetek dodaj marynatę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15-20 min.
Przygotuj ryż. Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie na sicie. Zalej wodą i odstaw na palnik na średniej mocy. Dodaj cynamon, goździki, kardamon i sól. Gotuj, aż do miękkości ryżu, a następnie odstaw.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż do zarumienienia. Dodaj pomidory, posiekaną kolendrę i zielone chili. Gotuj aż zmiękną.
Na patelnię dodaj krewetki i smaż, aż będą gotowe.
Na dnie naczynia żaroodpornego układaj na zmianę warstwy ryżu i krewetek. Wierzch dania obsyp resztą smażonej cebuli i kolendry.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Smacznego!
Podawaj to danie z ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol lub śmietaną Łaciatą 18%, aby złagodzić ostrość potrawy.
Dodaj komentarz