rolada jabłkowa

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 6 średnich jajek ,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mąki ,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
  • 7 jabłek ,
  • 1 łyżeczka cynamonu ,
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozsypujemy na niej jabłka, które oprószamy cynamonem. 2 Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przez chwilę na najmniejszych obrotach miksera, tylko tyle aby składniki się połączyły. 3 Masę wylewamy równą warstwą na jabłka i pieczemy przez 30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C. Upieczony biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, tak aby na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy jabłkowej i zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.