Kotlety mielone z pieczarkami to rewelacyjna alternatywa dla standardowych kotletów wieprzowych. Wersja cielęca jest zdecydowanie bardziej dietetyczna, a przy tym bardzo smaczna. Połączenie cielęciny i pieczarek daje bardzo ciekawy efekt.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Cebulę drobno kroimy, a następnie szklimy na 2 łyżkach masła. Na pozostałym maśle lekko podsmażamy umyte wcześniej, osuszone, pokrojone i posypane solą pieczarki.
W naczyniu umieszczamy mielone mięso, do którego dodajemy cebulę, bułkę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Następnie wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy.
Z masy mięsnej formujemy placki. Na ich środek kładziemy po 1 łyżeczce pieczarek i 1 łyżeczce tartego sera, a następnie zlepiamy kotleciki.
Kotlety obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Dodaj komentarz