Cielęce kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami to rewelacyjna alternatywa dla standardowych kotletów wieprzowych. Wersja cielęca jest zdecydowanie bardziej dietetyczna, a przy tym bardzo smaczna. Połączenie cielęciny i pieczarek daje bardzo ciekawy efekt.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do mielonego mięsa
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki masła Łaciate
  • 10 pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ szklanki mąki
  • 150 g tartego sera
  • 8 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok1

Bułkę moczymy w wodzie i  odciskamy. Cebulę drobno kroimy, a następnie szklimy na 2 łyżkach masła. Na pozostałym maśle lekko podsmażamy umyte wcześniej, osuszone, pokrojone i posypane solą pieczarki.



Krok 2

W naczyniu umieszczamy mielone mięso, do którego dodajemy cebulę, bułkę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Następnie wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy.



Krok 3

Z masy mięsnej formujemy placki. Na ich środek kładziemy po 1 łyżeczce pieczarek i 1 łyżeczce tartego sera, a następnie zlepiamy kotleciki.



Krok 4

Kotlety obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.