Rolada z Bitą Śmietaną i Czereśniami

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na Ciasto Biszkoptowe:

  • 6 dużych białek,
  • szczypta soli,
  • 6 dużych żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 proszku budyniu śmietankowego bez cukru ,
  • marmolada lub dżem czereśniowy

Składniki Frużelinę Czereśniową:

  • 1-1,5 szklanki wydrylowanych czereśni (świeże lub mrożone),
  • 3 łyżki cukru,
  • sok z 1 cytryny

Składniki na Bitą Śmietanę i Wykończenie Ciasta:

  • 800 ml śmietanki ŁACIATA 36%,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej,
  • barwnik fioletowy (1 kropla) ,
  • kilka ulubionych maślanych ciasteczek (pokruszyłam też kilka bezików)

Przygotowanie

Wykonanie Biszkoptu:

Przygotować dużą blaszkę 45 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, w razie potrzeby można go przykleić za pomocą odrobiny masła.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce. Później, kolejno po jednym żółtku. Masa powinna być bardzo gęsta i puszysta. Dodać przesiany proszek do pieczenia i ubić masę. Przesiać do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń. Wymieszać bardzo, bardzo delikatnie i krótko, na najmniejszej mocy, mikserem lub szpatułką. Chodzi o to , aby składniki się połączyły, ale masa nie opadła. Inaczej biszkopt się nie uda. Przełożyć masę do formy, wyrównać i natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 25 min. W tym czasie przygotować dużą lnianą ściereczkę. Rozłożyć ją na równej powierzchni i posypać lekko cukrem. Biszkopt wyjąć i pracując szybko przewrócić na lnianą ściereczkę tak, aby papier do pieczenia znalazł się u góry. Delikatnie zdjąć papier. Zwinąć biszkopt ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do całkowitego wystudzenia - najlepiej położyć ją na kratce. Po tym czasie rozwinąć roladę i cienko posmarować ją gęstym dżemem lub marmoladą czereśniową.



Wykonanie Frużeliny:

Świeże lub mrożone czereśnie umieścić na patelni. Zasypać cukrem i chwilę podsmażyć, tak aby owoce się nie rozpadły. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wody. Dobrze wymieszać doprowadzając do zagotowania. Gęstą, jeszcze ciepłą frużelinę rozprowadzić wzdłuż krawędzie dłuższego boku rolady. Pozostawić do wystudzenia.



Wykonanie Bitej Śmietany i Wykończenie Ciasta:

Śmietankę ubić z cukrami pod koniec dodając 2 łyżeczki żelatyny deserowej. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać fioletowy barwnik. Wymieszać. Kilka łyżek masy fioletowej odłożyć do dekoracji wierzchu i boków ciasta. Białą bitą śmietanę na przemian z fioletową wyłożyć równomiernie na roladę. Zwinąć zaczynając od miejsca, w którym jest frużelina, wzdłuż krótszego boku. Wierzch równomiernie posmarować fioletową bitą śmietaną. Boki można oprószyć kakao. Schłodzić przez min. 3 godziny. Przed podaniem posypać pokruszonymi ciasteczkami (lub / i bezami).





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.