Rolada z indyka z orzechami, serem i żurawiną

Idealna na ważne okazje. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pięknie prezentuje się na talerzu – rolada z orzechami, żurawiną i serem to idealne danie na święta.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 1 szklanka soku żurawinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 brokuł

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z indyka dokładnie myjemy i kroimy tak, aby uzyskać jeden duży, cienki płat. Rozbijamy go następnie delikatnie tłuczkiem, uważając, aby go nie uszkodzić. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 2

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na filecie układamy żurawinę, ser i orzechy.



Krok 3

Zwijamy roladę i wiążemy. Wkładamy roladki do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem żurawinowym. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 175°C, polewając roladę od czasu do czasu, aby nie zrobiła się sucha.



Krok 4

Podajemy z ugotowanymi w osolonej wodzie brokułami i żurawiną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.