Kurczak z bakłażanem po chińsku

Pomysł na pyszny obiad w stylu azjatyckim, czyli filet z kurczaka z bakłażanem. W tym daniu dzieje się naprawdę wiele - występują różne tekstury oraz smaki. Jest słodko, słono, kwaśno i pikantnie. Aby potrawa ładnie wyglądała, przed podaniem można posypać ją szczypiorkiem.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Sezam

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja, Sezam

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g filetu z kurczaka,
  • - 3 małe bakłażany,
  • - 4 łyżki sosu sojowego,
  • - 2 łyżki wody,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1,5 łyżki octu ryżowego,
  • - 1 papryczka chili,
  • - 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • - 1 łyżka startego imbiru,
  • - olej rzepakowy

Do podania:

  • - ryż jaśminowy,
  • - biały sezam do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paseczki.



Krok 2

Bakłażany umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Następnie każdy plaster pokroić w słupki.



Krok 3

Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. W miseczce wymieszać sos sojowy, wodę, czosnek, ocet ryżowy, papryczkę chili, cukier, imbir i 2 łyżki oleju.



Krok 4

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić bakłażany i smażyć kilka minut, aż zmiękną i staną się złociste. Następnie zdjąć z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.



Krok 5

Na drugiej patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka. Obsmażyć z każdej strony, a następnie wlać przygotowany wcześniej sos. Smażyć na małym ogniu około 5 minut, aż sos dokładnie oblepi kurczaka.



Krok 6

Na patelnię z kurczakiem dodać przesmażonego wcześniej bakłażana. Podgrzewać jeszcze minutę, po czym zdjąć z patelni. Podawać z ryżem, posypane sezamem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.