Pomysł na pyszny obiad w stylu azjatyckim, czyli filet z kurczaka z bakłażanem. W tym daniu dzieje się naprawdę wiele - występują różne tekstury oraz smaki. Jest słodko, słono, kwaśno i pikantnie. Aby potrawa ładnie wyglądała, przed podaniem można posypać ją szczypiorkiem.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Soja, Sezam
Bez laktozy
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paseczki.
Bakłażany umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Następnie każdy plaster pokroić w słupki.
Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. W miseczce wymieszać sos sojowy, wodę, czosnek, ocet ryżowy, papryczkę chili, cukier, imbir i 2 łyżki oleju.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić bakłażany i smażyć kilka minut, aż zmiękną i staną się złociste. Następnie zdjąć z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Na drugiej patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka. Obsmażyć z każdej strony, a następnie wlać przygotowany wcześniej sos. Smażyć na małym ogniu około 5 minut, aż sos dokładnie oblepi kurczaka.
Na patelnię z kurczakiem dodać przesmażonego wcześniej bakłażana. Podgrzewać jeszcze minutę, po czym zdjąć z patelni. Podawać z ryżem, posypane sezamem.
Dodaj komentarz