Zupa cielęca z karczku i płucek

Oryginalny staropolski smak, lekko kwaskowy. Zupa godna polecenia dla smakoszy. Potrafi zaskoczyć niejednego łasucha. Idealna do popisu dla pani domu przed gośćmi, niepowtarzalna i jedyna w swoim rodzaju zupa cielęca na bazie karczku i płucek.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg cielęcego karczku
  • 1/2 kg cielęcych płucek
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler)
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 średnia cebula
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Gotujemy karczek i płucka cielęce bez soli w co najmniej 3 litrach wody przez ok. 40 minut. Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę, solimy i gotujemy dalej, aż mięso i warzywa będą miękkie. Mięso i warzywa wyjmujemy na talerz.



Krok 2

Przygotowujemy zasmażkę z drobno posiekanej cebuli, smalcu i mielonej papryki. Zalewamy zasmażkę wodą i powoli dodajemy do wywaru mięsno-warzywnego. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Zupę gotujemy z zasmażką jeszcze pół godziny.



Krok 3

Mieszamy żółtko ze śmietanką Łaciatą i wlewamy do wazy, w której zupa będzie podawana. Dolewamy wywar z zupy. Doprawiamy całość octem i przyprawami według własnych upodobań smakowych.



Krok 4

Mięso i warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy. Posypujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.