Oryginalny staropolski smak, lekko kwaskowy. Zupa godna polecenia dla smakoszy. Potrafi zaskoczyć niejednego łasucha. Idealna do popisu dla pani domu przed gośćmi, niepowtarzalna i jedyna w swoim rodzaju zupa cielęca na bazie karczku i płucek.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Seler
Ze śmietanką
Gotujemy karczek i płucka cielęce bez soli w co najmniej 3 litrach wody przez ok. 40 minut. Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę, solimy i gotujemy dalej, aż mięso i warzywa będą miękkie. Mięso i warzywa wyjmujemy na talerz.
Przygotowujemy zasmażkę z drobno posiekanej cebuli, smalcu i mielonej papryki. Zalewamy zasmażkę wodą i powoli dodajemy do wywaru mięsno-warzywnego. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Zupę gotujemy z zasmażką jeszcze pół godziny.
Mieszamy żółtko ze śmietanką Łaciatą i wlewamy do wazy, w której zupa będzie podawana. Dolewamy wywar z zupy. Doprawiamy całość octem i przyprawami według własnych upodobań smakowych.
Mięso i warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy. Posypujemy natką pietruszki.
Dodaj komentarz