Rozetki skandynawskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka Łaciatego 3,2%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie

Przygotowanie:

Jajka, mleko (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem, mąką za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję niewiele bardziej gęstego niż ciasto naleśnikowe. Wstaw ciasto do lodówki na przynajmniej godzinę. Tłuszcz wlej do garnka i nagrzej do temperatury około 180-190 stopni.

Przyrząd do rozetek włóż do gorącego tłuszczu, by się rozgrzał, a następnie zanurzaj w cieście, tak by ciasto nie zakrywało góry foremki. Tylko w taki sposób będzie można ściągnąć upieczone ciastko. Ciasto na rozetce smaż przez około 30 sekund, a po wyjęciu z tłuszczu, ściągnij z foremki przy pomocy widelca. Rozetki kładź na papierowym ręczniku, tak by ściągnął on nadmiar tłuszczu. Oprósz rozetki cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.