Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą

Przepis idealnie łączy smak i aromat papryki i kiełbasy z fasolą – a to wszystko w jednej zupie. Tanie, smaczne, zdrowe i pożywne danie. Posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 150 g fasoli białej
  • - ½ kg kiełbasy śląskiej
  • - 1 cebula
  • - 2 papryki czerwone
  • - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - 1 łyżka ketchupu
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy ją na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę i dodajemy świeżą. Gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka.



Krok 2

Następnie do fasoli dodajemy pokrojoną w średniej grubości plastry kiełbasę.



Krok 3

Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną drobno cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Składniki z patelni łączymy z fasolą i kiełbasą, dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany drobno czosnek.



Krok 4

Ketchup mieszamy z mąką i niewielką ilością wody, a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.