Rozgrzewająca zupa warzywna z soczewicą

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 szklanka zielonej soczewicy
  • - 4 duże ziemniaki
  • - 3 duże marchewki
  • - 200 g szpinaku
  • - 2 cebule
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 500ml bulionu warzywnego
  • - sól i pieprz
  • - kumin
  • - mielona kolendra
  • - 3 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

W dużym garnku rozpuścić masło, dodać kumin, kolendrę i przepuszczony przez praskę czosnek i lekko podsmażyć. Zalać bulionem. Dodać soczewicę, gotować pod przykryciem na małym ogniu. Ziemianki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dorzucić do bulionu.



Krok 2

Cebulę przekroić w pół i opalić na ogniu, następnie dodać do bulionu. Marchew umyć obrać i pokroić, również dodać do zupy. Od tego momentu gotować jeszcze 20 minut, na koniec dorzucić opłukany szpinak i przykryć pokrywką i zagotować. Ściągnąć zupę z ognia. Podawać ze śmietaną i świeżymi ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.