Jasny sos pieczeniowy, delikatny i śmietankowy, jest doskonałym dopełnieniem smaku np. pieczonego schabu.
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Schab nadziewamy śliwkami i dusimy w żaroodpornym naczyniu, podlewając co jakiś czas mięso wodą. Z tak upieczonego mięsa, odlewamy 1-2 szklanki esencjonalnego, złotego wywaru.
Z oleju i mąki przygotowujemy zasmażkę, a następnie bardzo powoli, cienkim strumieniem wlewamy do niej wywar ze schabu, w trakcie cały czas mieszając sos trzepaczką. Powstały w ten sposób sos powinien mieć konsystencję luźnego kisielu.
Sos doprawiamy do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem, wzbogacamy śmietanką Łaciatą, raz jeszcze zagotowujemy go i przelewamy do sosjerki. Podajemy do pieczonego schabu.
Wywar z pieczeni można przechowywać w lodówce w zamkniętych na gorąco słoiczkach. Esencjonalny wywar po zastygnięciu ścina się na galaretkę.
Dodaj komentarz