Sos pieczeniowy jasny

Jasny sos pieczeniowy, delikatny i śmietankowy, jest doskonałym dopełnieniem smaku np. pieczonego schabu.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1- 2 szklanki wywaru z pieczonego schabu ze śliwkami
  • - 1-2 łyżki mąki
  • - 2-3 łyżki oleju
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Schab nadziewamy śliwkami i dusimy w żaroodpornym naczyniu, podlewając co jakiś czas mięso wodą. Z tak upieczonego mięsa, odlewamy 1-2 szklanki esencjonalnego, złotego wywaru.



Krok 2

Z oleju i mąki przygotowujemy zasmażkę, a następnie bardzo powoli, cienkim strumieniem wlewamy do niej wywar ze schabu, w trakcie cały czas mieszając sos trzepaczką. Powstały w ten sposób sos powinien mieć konsystencję luźnego kisielu.



Krok 3

Sos doprawiamy do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem, wzbogacamy śmietanką Łaciatą, raz jeszcze zagotowujemy go i przelewamy do sosjerki. Podajemy do pieczonego schabu.



Wskazówki

Wywar z pieczeni można przechowywać w lodówce w zamkniętych na gorąco słoiczkach. Esencjonalny wywar po zastygnięciu ścina się na galaretkę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.