Rurki z ciasta miodowego

3.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Śnieżynka

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

9

Wegetariańskie

Składniki

Ciasto:

40 dag mąki pszennej

2 jajka

15 dag miodu

15 dag masła Łaciate

10 dag cukru pudru

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3-4 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%

Krem:

1 jajko

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru z wanilią

10 dag masła Łaciate

1/2 szkl. słonecznika karmelizowanego

10 dag gorzkiej czekolady

Sok z cytryny

Dodatkowo:

Cukier trzcinowy

Przygotowanie

Krok 1
  • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i sodą, posiekać z masłem. Dodać płynny miód, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto. 
Krok 2
  • Następnie rozwałkować i pokroić na 2 cm paski. 
Krok 3
  • Każdy pasek ciasta zawinąć na foremkę do rurek, obtoczyć w cukrze trzcinowym, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem
  • Jajko z cukrem i cukrem z wanilią ubić na parze do białości. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce masy jajecznej. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Masę podzielić na 2 części, jedną pozostawić jasną, do drugiej dodać ziarna słonecznika i połowę rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Masy oddzielnie przełożyć do rękawów cukierniczych i napełnić zimne rurki. Po wierzchu ozdobić pozostałą płynną czekoladą.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0