Rurki z ciasta miodowego

Autor:

Śnieżynka

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 15 dag miodu
  • 15 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%

Krem:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1/2 szkl. słonecznika karmelizowanego
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • Sok z cytryny

Dodatkowo:

  • Cukier trzcinowy

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i sodą, posiekać z masłem. Dodać płynny miód, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto.

Krok 2
Następnie rozwałkować i pokroić na 2 cm paski.

Krok 3
Każdy pasek ciasta zawinąć na foremkę do rurek, obtoczyć w cukrze trzcinowym, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem
Jajko z cukrem i cukrem z wanilią ubić na parze do białości. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce masy jajecznej. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Masę podzielić na 2 części, jedną pozostawić jasną, do drugiej dodać ziarna słonecznika i połowę rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Masy oddzielnie przełożyć do rękawów cukierniczych i napełnić zimne rurki. Po wierzchu ozdobić pozostałą płynną czekoladą.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.