Rustykalna tarta brzoskwiniowo-jeżynowa

Prosta w przygotowaniu tarta z dodatkiem brzoskwiń i jeżyn sprawdzi się na każdą okazję. Jest to idealny pomysł na letni deser dla najbliższych.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki zimnego masła (125 g)
  • 3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

  • 4-5 brzoskwiń
  • 100 g jeżyn
  • 4 łyżki cukru
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól oraz pokrojone na kawałki masło. Całość siekamy. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy pestki, a następnie każdą ćwiartkę kroimy w plasterki. Posypujemy je cukrem. Jeżyny płuczemy i osuszamy.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o średnicy około 32 cm. Następnie układamy brzoskwinie tak, aby pozostawić około 3 cm ciasta od brzegu. Zawijamy brzegi na brzoskwinie. Posypujemy brzoskwinie jeżynami.



Krok 4

Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy całość cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.