Prosta w przygotowaniu tarta z dodatkiem brzoskwiń i jeżyn sprawdzi się na każdą okazję. Jest to idealny pomysł na letni deser dla najbliższych.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól oraz pokrojone na kawałki masło. Całość siekamy. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy pestki, a następnie każdą ćwiartkę kroimy w plasterki. Posypujemy je cukrem. Jeżyny płuczemy i osuszamy.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o średnicy około 32 cm. Następnie układamy brzoskwinie tak, aby pozostawić około 3 cm ciasta od brzegu. Zawijamy brzegi na brzoskwinie. Posypujemy brzoskwinie jeżynami.
Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy całość cukrem pudrem.
Dodaj komentarz