Prosta w wykonaniu zawijana tarta z morelami i migdałami. To pomysł na pyszny podwieczorek.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło. Następnie dodajemy cukier i żółtko jajka. Białko odstawiamy. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 40 minut.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Zostawiamy około 2-3 cm wolnego brzegu.
Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy je na środku tarty. Brzegi tarty zawijamy i smarujemy je roztrzepanym białkiem. Tarte posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Dodaj komentarz