Rustykalna tarta morelowo-migdałowa

Prosta w wykonaniu zawijana tarta z morelami i migdałami. To pomysł na pyszny podwieczorek.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • ok. 500 g moreli (bez pestek)
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok 1

Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło. Następnie dodajemy cukier i żółtko jajka. Białko odstawiamy. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 40 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Zostawiamy około 2-3 cm wolnego brzegu.



Krok 3

Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy je na środku tarty. Brzegi tarty zawijamy i smarujemy je roztrzepanym białkiem. Tarte posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.