Ryba w cieście

Niby zwykła ryba, a podana w inny sposób niż tradycyjnie. Przepis jest trochę pracochłonny, jednak efekt jest tego wart. Idealnie sprawdzi się jako danie na niedzielny obiad.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g dowolnych filetów rybnych
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżka soli

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli

Marynata:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 łyżki octu (podane składniki połączyć ze sobą i wymieszać)

Przygotowanie

Krok 1

Filety rybne kroimy na podłużne kawałki, solimy, pieprzymy, zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą i umieszczamy w chłodnym miejscu na 30 minut. Ciasto: białko oddzielamy od żółtka i ubijamy. Do żółtek dodajemy mleko, mąkę, olej i sól. Mieszamy i na chwilę odstawiamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.



Krok 2

Do głębokiej patelni wlewamy olej (ilość oleju powinna być dwukrotnie większa, niż smażone ryby). Kawałki ryb obtaczamy w cieście i smażymy w głębokim oleju, aż do uzyskania złocistego koloru.



Krok 3

Gotowe ryby umieszczamy na sicie do odcedzenia nadmiaru tłuszczu.



Wskazówki

Podajemy na gorąco same lub z ziemniakami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.