Aromatyczna potrawa na grilla. Nieskomplikowane przyrządzenie ryby zachęca do jej grillowania. Można wykorzystać do przygotowania tej potrawy ryby różnych gatunków, jakie akurat uda nam sie dostać, zarówno słodko, jak i słonowodnych.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Rybę dokładnie czyścimy, opłukujemy i suszymy. Duże kawałki kroimy, małe ryby zostawiamy w całości.
Sprawioną rybę solimy i smarujemy sokiem z cytryny i olejem.
Przygotowujemy sos do polewania ryby podczas jej grillowania. Mieszamy 3 łyżki oleju z taką samą ilością octu winnego i rozgniecionymi gałązkami rozmarynu (powinny puścić sok).
Rożno mocno rozgrzewamy, układamy na nim rybę i podczas grillowania często smarujemy ją przygotowanym sosem z rozmarynem.
Można wykorzystać do przygotowania tej potrawy ryby różnych gatunków, jakie akurat uda nam sie dostać, zarówno słodko, jak i słonowodnych.
Dodaj komentarz