Ryba z rożna z rozmarynem

Aromatyczna potrawa na grilla. Nieskomplikowane przyrządzenie ryby zachęca do jej grillowania. Można wykorzystać do przygotowania tej potrawy ryby różnych gatunków, jakie akurat uda nam sie dostać, zarówno słodko, jak i słonowodnych.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ryby (w całości lub w kawałkach)
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki octu winnego

Przygotowanie

Krok 1

Rybę dokładnie czyścimy, opłukujemy i suszymy. Duże kawałki kroimy, małe ryby zostawiamy w całości.



Krok 2

Sprawioną rybę solimy i smarujemy sokiem z cytryny i olejem.



Krok 3

Przygotowujemy sos do polewania ryby podczas jej grillowania. Mieszamy 3 łyżki oleju z taką samą ilością octu winnego i rozgniecionymi gałązkami rozmarynu (powinny puścić sok).



Krok 4

Rożno mocno rozgrzewamy, układamy na nim rybę i podczas grillowania często smarujemy ją przygotowanym sosem z rozmarynem.



Wskazówki

Można wykorzystać do przygotowania tej potrawy ryby różnych gatunków, jakie akurat uda nam sie dostać, zarówno słodko, jak i słonowodnych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.