Mleko wlej do dużego garnka, dodaj mąkę i masło. Ustaw na średnim ogniu palnika i ciągle mieszaj, aż uzyskasz gładki, gęsty biały sos. Zdejmij z ognia, dodaj musztardę, większość sera (garść zostawić na wierzch), groszek i posiekaną drobno natkę pietruszki.
W międzyczasie ugotuj makaron w dużym garnku z wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem. Wrzuć makaron do sosu i dodaj połowę ryby, wszystko wymieszaj, a następnie przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż resztę ryby, wciskając ją trochę w makaron, a następnie posyp pozostałym serem. Piecz przez 30 minut na złoty kolor. Danie możesz podać z sałatą. Smacznego!
Danie możesz przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 3 dni lub zamrozić i przechowywać je do miesiąca. Rozmrażaj je w lodówce, a następnie podgrzej w mikrofali lub piekarniku.
Dodaj komentarz