Tartaletki z porzeczkami

4.50
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

20

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze Orzechy

Składniki

Ciasto

- 200 g mąki

- 100 g mielonych orzechów np. laskowych, włoskich

- 120 g masła

- 50 ml wody

- 3 łyżki cukru pudru

Krem

- 100 g mascarpone

- 100 ml Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)

- 2-3 łyżki cukru pudru

- ok 70 g porzeczek czerwonych

- ok 70 g porzeczek czarnych

Przygotowanie

Krok 1

  • Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Krok 2

  • Ciasto wyjmujemy i odrywamy od niego małe kawałki. Wylepiamy foremki do tartaletek (wychodzi 20-30 sztuk, zależy od wielkości foremek). Wstawiamy je na około 30 minut do lodówki.

Krok 3

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tartaletki wyciągamy z lodówki. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiamy na około 15 minut.

Krok 4

  • Robimy krem. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. W drugiej misce ubijamy mascarpone, aż będzie puszysty. Następnie powoli mieszamy śmietankę Łaciatą z mascarpone.

Krok 5

  • Owoce czyścimy. Tartaletki wypełniamy kremem i dekorujemy owocami.

Wskazówki

  • Śmietanka Łaciata, aby się ubiła, musi być schłodzona.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0