Rzodkiewki kiszone z miodem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2-4 pęczki rzodkiewek
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 ziarna pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Obcinamy nać rzodkiewek. Rzodkiewki myjemy, przycinamy korzonek.
Wodę doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w niej sól, pozostawiamy do ostygnięcia.



Krok 2

Gdy woda osiągnie temperaturę około 30°C. Dodajemy miód i rozpuszczamy go w wodzie.
Rzodkiewki układamy dość ciasno w słoju z pokrywką wyposażoną w rurkę fermentacyjną lub w szerokim kamiennym naczyniu i przykrywamy obciążonym talerzykiem.



Krok 3

Rzodkiewki (kisimy) 5 - 7 dni w temperaturze pokojowej. Jeśli temperatury są niskie, zajmie to więcej czasu.
Próbujemy rzodkiewek, jeśli ich smak jest idealny, możemy je już jeść, a resztę możemy przechować w lodówce.



Wskazówki

Jeśli lubimy ostrzejsze potrawy, możemy dodać do rzodkiewek posiekaną papryczkę chilli

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.